Att bo på vandrarhem är ofta ett lite billigare alternativ när man befinner sig på resa. Det finns vandrarhem över hela Norden som du kan upptäcka. Du kan bo i riktig fjällvärld på Island och i Norge. Du kan hitta mysiga vandrarhem över hela Danmark och du kan välja mellan många olika vandrarhem i Finland och på Åland. Är du medlem i Svenska turistföreningen kan du ofta få rabatter på vandrarhem i våra grannländer. Här följer tips om besöksmål och aktiviteter hos våra kära grannar.

Vi börjar söderut i det gemytliga Danmark. Om du bor i Stockholm med omnejd tar du förslagsvis flyg mellan Stockholm och Kristianstad, Skåne är ju rätt nära Danmark. Sedan är det bara att ta tåget över bron. I Köpenhamn finns det många prisvärda vandrarhem. Passa på att bo billigare i den danska huvudstaden så att du kan lägga mer pengar på upplevelser och nöjen. Gå på Tivoli eller besök H.C. Andersens Eventyrhus på Rådhusplatsen. Ät äkta smørrebröd i Nyhavn och besök Den lille havfruen. Danmark är det perfekta landet för en cykelsemester. Vandrarhem är det perfekta boendet för cykelturisten. Trampa vidare mot Billund och LEGO-land på Jylland. Det är smart att bo på vandrarhem i Billund. Då kan familjen få pengar över till en extra dag på LEGO-land eller tid för att upptäcka allt det andra som Billund har att erbjuda barnfamiljer.

Vi kastar oss raskt vidare norrut. På Island är vandrarhemskulturen lika väl utbyggd som i övriga Norden. Passa på att upptäcka hela ön genom att byta vandrarhem med några dagars mellanrum. Pengarna du sparar använder du till att göra något äventyrligt. Är du en ute-människa och intresserad av en aktiv semester är Island som gjort för dig. Du kan klättra på många platser på ön och bada i varma källor med snö alldeles i närheten. Hyr häst och upptäck ön på ett intimare och mer rogivande sätt eller följ med fiskebåtarna ut och njut av nyfångad fisk och skaldjur ombord.

Vi tar någon av Östersjöfärjorna över till Finland som är vårt närmaste grannland och broder under flera sekler. Här är det lika vanligt med vandrarhem som i Sverige. Från norr till söder kan du hitta lämpligt boende. Även på Åland finns det vandrarhem, till exempel i Mariehamn. Många tror annars att Åland bara har stugor att erbjuda. På Åland cyklar du med fördel runt, badar, fiskar och njuter av miljön. I Finland kan du ju besöka den riktiga jultomten i Rovaniemi. Är du en stor naturälskare är alla Finlands nationalparker och vandringsleder ett måste. I Helsingfors borde du absolut stanna minst en vecka för att ha en chans att upptäcka det bästa av vad staden har att erbjuda.

Sist men inte minst kastar vi oss över till Norge. Man bör absolut göra det till en vana att resa runt i våra grannländer under flera besök. Vandrarhemmen är i detta avseende idealiska som boendeform. I Norge ska du njuta av fiske, solnedgången över Vesterhavet och nattlivet i Oslo. Gör en valsafari medan du är landet. Det finns inget bättre ställe att gå på tur än i Norges underbara natur.

Categories: Vandrarhem