Ett av de bästa sätten att uppleva ett resmål är att skippa hotellen och istället hyra en privatbostad eller att bo på vandrarhem. Hos Mowido kan man hitta bostäder att hyra både i Sverige och utomlands på ett enkelt och tryggt sätt för att få en bekväm och unik vistelse. Vill man testa ett riktigt ”speciellt boende” (https://www.expressen.se/allt-om-resor/bo-lite-udda—har-ar-4-roliga-hotell-i-sverige/) kan man besöka Kolarbyn EcoLodge, där man bor helt utan el och vatten i gammaldags kolarkojor. Vandrarhemmet ligger mitt ute i skogen, några kilometer från Skinnskatteberg i Bergslagen.

Bo i kolarkojor

En kolarkoja är en liten trähydda i skogen täckt med mossa och växter, inredd med enkla britsar och en eldstad. Ursprunget till dessa är att s.k. kolare, arbetare som tillverkade kol i kolmilor, behövde någonstans att sova medan de turades om att vakta milan som brann i flera dygn. Kolarbyns kojor ligger utplacerade i skogen som små hobbit-hus från Sagan om Ringen. De är nästan lika enkla som på kolarnas tid men väldigt mysiga. Två träbritsar, försedda med uppblåsbara liggunderlag, trasmattor och fårskinn finns i kojan. Mellan dessa finns ett golv med grus/sten och längst in hittar man en eldstad, tändstickor samt levande ljus. Dörren till kojan är enkel och tillverkad av trä och lyfts bort när man ska in och ut.

Äta, diska, toalett

Det finns inga kylskåp eller frysar i Kolarbyn eftersom det inte finns någon el. Man kan välja att ta med egen mat i kylväska som kan tillredas vid någon av eldstäderna i området. Det går också att beställa färdiga middagspaket. Förutom detta finns ett litet förråd/skafferi med varor som tål rumstemperatur, t.ex. ägg, lök, mjöl, specerier, konserver, juice m.. Stekpannor, kokkärl och redskap finns för att man ska kunna laga t.ex. pannkakor över öppen eld, kanske kompletterade med egenplockade blåbär från skogen. Färskt vatten hämtas från en naturlig källa i skogen några hundra meter bort. Diskar gör man på en liten iordningsställd plats vid en bäck. I närheten finns också ett utedass, men i övrigt är det tillåtet att kissa i skogen, bara inte på blåbären!

Aktiviteter

Naturen kring Ecobyn Kolarlodge erbjuder fantastiska upplevelser. Man kan vandra i den vackra skogen, plocka blåbär eller svamp vid säsong. Vandrarhemmet ligger också vid den vackra lilla skogssjön Skärsjön. Här kan man bada, paddla kajak eller kanot eller sitta i den flytande bastun som man själv hämtar ved till och eldar i. Sjön är spegelblank och bjuder på ett rikt djur- och växtliv och möjligheter att hitta en alldeles egen strand att bada från eller laga enkelt fika på ett spritkök. Att sova i en kolarkoja och leva nästan helt enbart på det naturen ger är en fantastisk upplevelse som blir ett minne för livet och påminner om hur viktig miljön är för oss alla.

Categories: Vandrarhem