För flera hundra år sedan, när människor förflyttade sig mellan städer och samhällen till fots, tvingades de ofta söka skydd hos främmande människor. De människor som då tog in dessa frusna, blöta eller vilsna vandrare drev plötsligt ett vandrarhem. Så kan man se det, men i Sverige öppnades det första officiella vandrarhemmet år 1933. Det var i Gränna, och en natt kostade 50 öre om man hade tagit med sig egna sängkläder.

Till en början var vandrarhemmen främst avsedda för de som vandrade, cyklade eller åkte skidor och behövde någonstans att övernatta, men verksamheten utvecklades snart till att innefatta alla som behövde någonstans att bo för en kortare stund.

De flesta vandrarhem kännetecknas av självhushåll. Oftast varken bjuds det på eller säljs någon mat på dessa boenden, däremot finns det ett gemensamt kök som alla gäster är välkomna att använda där de kan laga sin egen frukost, lunch och middag.

Många vandrarhem erbjuder separata sovrum med gemensamma badrum och toaletter, men i en del fall får man finna sig i att dela rum med främlingar. Det kan kännas lite som att, för tillfället, bo i ett kollektiv. Husen är ofta stora med många rum och har allrum, kök och i vissa fall även till exempel bibliotek eller annat.

Vandrarhem ligger inte sällan i natursköna miljöer en bit ifrån städerna och de är alltid mycket billigare än traditionella hotell. Det finns givetvis också vandrarhem som mer påminner om just hotell, eftersom de avvikit en del från vad vandrarhemmen egentligen symboliserar. Då kan det till exempel erbjudas frukost eller finnas möjlighet att köpa mat.

Vad ett vandrarhem faktiskt är kan således vara svårt att veta, men ett typiskt vandrarhem har självhushåll och gemensamma ytor där alla gäster mer eller mindre får sköta sig själva. Sängkläder medtages, eller så får man hyra sängkläder för en viss summa. På många vandrarhem är husdjur välkomna, men inte på alla, precis som i de flesta boendealternativ man har att välja på under resan.

Att bo på vandrarhem är en upplevelse i sig, särskilt om man är van vid lite mer avancerade arrangemang. Men det kan vara väldigt roligt, spännande och givande eftersom man ofta socialiserar med de andra gästerna på ett annat sätt än om man bor på ett vanligt hotell.

Ett vandrarhem är till exempel ett bra val om man åker på en spontan roadtrip eller väljer att cykla sig genom bitar av landet, och därför kanske inte har bokat i förväg eller vet vilka alternativ som finns dit man är på väg, eller om man inte har så mycket pengar med sig. Kanske gillar man att resa billigt och bryr sig inte så mycket om var man bor, utan vill hellre se omgivningar och smultronställen som kanske annars hade gått en förbi.

Categories: Vandrarhem