I över 15.000 år har de varit våra vänner och trogna följeslagare – hundarna. I olika tider har de hjälpt oss med olika arbetsuppgifter, men de har alltid stått där trogna. Hunden har länge varit en viktig del i vårt samhälle, och fortsätter så att vara genom nya jobb som vi ger dem. Förr var det kanske vanligast med jakthundar eller vakthundar, men idag har vi allt ifrån hundar i vården och skolan till försvaret, och deras arbetsuppgifter blir bara fler och fler.

Naturhistoriska riksmuseets hemsida kan du läsa mer.

Hunden härstammar från vargen, men har under alla dessa år den gått vid vår sida också utvecklats tillsammans med oss, precis som vi utvecklats tillsammans med den.

Men hundarna är såklart inte bara våra kollegor. De är också, som så många nog skulle hålla med om, bland våra trognaste vänner. De möter oss alltid med glädje när vi kommer hem, de vill alltid vara med oss, och de finns där när vi är ledsna. Vi behöver inte förklara oss för dem, och vi behöver inte visa upp någon fasad för att de ska tycka om oss. De ger oss ovillkorlig kärlek, och vet hur man tar emot den kärlek vi ger tillbaka.

Viktigt

Men ett hundägarskap kommer inte utan krav. För att vara bra hussar och mattar finns det många saker vi måste ta hand om för våra djur så att de får de fina och långa liv de förtjänar och som vi vill att de ska ha. Några av de viktigaste sakerna är:

Hundförsäkring: Att försäkra din hund är både viktigt och det mest ansvarsfulla man kan göra. Hur försiktig man än är kommer de någon gång att stoppa något tokigt i munnen, stuka en tass eller råka ut för något annat tråkigt. Då vill man inte, utöver oron för sin bästa väns hälsa, också oroa sig för hur mycket det hela kommer att kosta. Att ha en hundförsäkring kan verka som en onödig kostnad när hunden är frisk, men skulle det hända något är det värt det. Det finns också många olika försäkringsbolag som sysslar med hundförsäkring, och genom att jämföra dem sinsemellan kan man hitta ett företag som man litar på och som inte kostar skjortan.

Grundlydnad: Även om vi bara vill ha vår hund för att gosa med i soffan så är en god grundlydnad viktig. De måste inte kunna alla olika sorters trix, men de mår bra av att ha en fungerande relation och samarbete med dig. De flesta hundar tycker dessutom att det är väldigt roligt att jobba med oss, och det gäller bara att hitta den där extra goda eller roliga belöningen för att ni ska kunna jobba ihop och bli ett riktigt tajt team, vilket också stärker relationerna. På Brukshundklubben kan du läsa mer om olika kurser.

Lagar och regler: Slutligen är det också viktig att veta vilka lagar och regler som gäller för hundägare. Läs mer om det hos Jordbruksverket, och se till att vara bra informerad för att ge både dig och din hund de bästa förutsättningarna för ett fint liv tillsammans.

Categories: Vandrarhem