Vårt vackra grannland Norge ses ofta som dyrt, ryktet gör gällande att allt är mycket dyrare än i Sverige och att man måste ha en väl tilltagen budget som turist. Till viss del är det sant, Norge kan upplevas som dyrt, men det finns många sätt att resa i landet även på en mindre budget. Till exempel kan logikostnaden minska rejält om man letar rätt på ett trevligt vandrarhem. Runt om i landet finns en mängd vandrarhem som är både trivsamma och budgetvänliga.

Många förknippar Norge med fjäll och Vingelsgaard Gjestgiveri är ett av många vandrarhem som är beläget i sådan miljö. Det ligger i nationalparken Vingelen i Nord-Österdal, mellan Röros och Tynset. Här finns en väl bevarad äldre bebyggelse och man kan drömma tillbaka till svunnen tid då man passerar förbi timmerhus med torv på taken. Vandrarhemmet har tio rum och totalt 20 sängplatser, alla med gemensam dusch och toalett. Här finns också möjlighet att njuta av god, hemlagad mat där man i möjligaste mån använder sig av lokala råvaror. Området bjuder på många möjligheter till aktiviteter och varför inte ta en lång härlig cykel- eller vandringstur. Om hösten kan man stöta på en hel del jägare då området bjuder på ren- och ripjakt. Vintertid kan man åka skidor. En tur på fjället är för många förknippat med en tur med hund och såklart är hundar välkomna också på Vingelsgaard Gjestgiveri, dock ska hunden sova i en bur vilken du måste ta med dig själv.

För att hitta ett passande vandrarhem, eller hostel som det också kallas, i Norge kan man vända sig till Visit Norway som har bra koll på alla typer av logi typer av logi. Visit Norway kan också tipsa om mycket annat som gör Norgebesöket än mer värt, t.ex. aktiviteter, ressätt, restauranger och guidade turer.

Vandrarhem idag blir i viss mån mer och mer lika hotell, framför allt då de ligger nära en större stad och lockar utländska besökare. I Oslo finns till exempel flertalet vandrarhem som idag minner mer om hotell, ett av de mest populära är Haraldsheim. Haraldsheim är beläget i Oslo, tio minuter med bil från t.ex. operahuset, och erbjuder förutom bekväma sängar, fem konferensrum, restaurang, dygnet-runt-öppen reception, ett mysigt TV-rum och bibliotek.

Idag är de flesta vandrarhem mer personliga och ombonade än för tio år sedan. Idag konkurrerar man med hotell, B&B och annan typ av boende. Ofta tänker en weekendgäst på ett mysigt och ombonat ställe där kanske en dubbeldörr leder in mot en frukostmatsal med bord dignande av allehanda frukostmat. Ofta tänker man då inte på vandrarhem men många av dagens vandrarhem är något helt annat än de trötta, opersonliga och slitna byggnader man förr kunde stöta på. Idag är de personliga och tillmötesgående och har en egen charm som sällan hotel kan möta.

Categories: Vandrarhem