Ryokan är en form av traditionellt vandrarhem i Japan, som har funnits ända sedan 700-talet. Dessa ryokan användes av vandrare som behövde mat och boende över en natt innan de reste vidare. Idag är ryokan mer sällsynt förekommande, och de har blivit en lyxigare form av boende på grund av de höga priserna – trots att deras ursprung är enkelt. Det är till exempel svårt att hitta ryokan i Tokyo-området och andra storstäder, där modernare hotell har tagit överhanden. Vill man bo på en ryokan får man därför söka sig till bergen eller till havet, och till mindre byar närmare naturen.

En ryokan är inredd som ett traditionellt japanskt hem, med tatamimattor på golvet och skjutdörrar. Badrummen är vanligtvis gemensamma, och gästerna är fria att vandra runt i de allmänna utrymmena i yukata. Att säga badrum är dock missvisande, då det snarare handlar om stora, öppna bad, kallade ofuro. Dessa är vanligtvis könsseparerade, och om det finns en varm källa i närheten, kallas onsen på japanska, används vanligtvis vattnet från källan till badet. Även sängen är i traditionell japansk stil i form av en futon som läggs ut på golvet. När gästerna kommer in i rummet finns således inga sängar, utan rummet är vanligtvis inrett med ett bord och de saker som behövs för att tillreda en kopp te. När gästerna sedan går ut ur rummet flyttar personalen undan bordet och lägger fram en eller två futoner. Om du skulle fastna för känslan av att sova på en futon, och skulle vilja hitta en säng med liknande känsla när du kommit hem, ska du gå in på Furniturebox.se, där det finns ett stort utbud av olika sängar.

Två måltider är oftast inkluderade i priset på en ryokan: middag och frukost. De består vanligtvis av traditionell, japansk mat i form av kaiseki, vilket innebär att man får ett flertal små rätter att äta. Dessa är alltid utvalda efter säsong och efter de regionala specialiteterna. På vissa ryokan finns det gemensamma matsalar, men i de flesta fallen serveras maten på rummen. Om man vill uppleva det verkligt traditionella Japan för en natt, ska man med andra ord ta in på en ryokan.

Om priset för en natt på en ryokan är för högt för ens resebudget kan ett alternativ vara att bo på en så kallad minshuku. En minshuku är en slags budgetvariant av en ryokan, och rummen är ibland bara ett eller ett par gästrum i en familjs hem. Det finns sällan en egen toalett på rummen, och det är inte ovanligt att gästerna själva får lägga fram och ta undan sin futon. Om man vill uppleva det genuina Japan är dock en minshuku ett bättre alternativ än ett hotell, och om man bor i en liten by är det ibland det enda alternativet, eftersom det inte finns ett hotell eller en ryokan.

Categories: Okategoriserade